Vergaderruimte Broeder Eduardus
- Oppervlakte: 40 m2
- Capaciteit: 16 personen
- Opstelling; blok
- LCD-scherm
- Overig op aanvraag
Br. Eduardus – Zelfvoorzienend
Ik sta symbool voor alle broeders die samen met patiënten zorgden voor het zelfvoorzienende leven in Huize Providentia. De eigen boerderij leverde groenten, fruit, melk, eieren en vlees voor het hele klooster. Enkele broeders werden zelfs opgeleid als uitbeenders. Er was een eigen keuken, bakkerij, wasserij, boerderij en werkplaats.
In 1932 worden er 60 patiënten verpleegd voor f 1 ,- per dag, alles inbegrepen. De patiënten boven de 18 jaar moesten alle meewerken op de boerderij, huishoudelijke dienst en de tuindienst. Aangezien geen van de broeders loon kreeg, was het mogelijk om de touwtjes net aan elkaar te knopen.
Tijdens de oorlog werd het klooster in 1942 ontruimt, de boerderij moest echter door blijven draaien, de producten waren voor de keuken van de Duitsers.
Na de oorlog werden de broeders in Sterksel tevens opgeleid tot verpleger, voor die tijd bestond hun taak louter uit verzorging.
Nabij de kapel was lange tijd vogelpark Providentia gelegen. Het was een begrip in de wijde omtrek bij vogelliefhebbers. Broeder Petrus verzorgden in een gigantische voliere de honderde vogels en kweekte er ook mee. Er waren vele soorten parkieten, maar ook hele dure andere bijzondere vogels zoals de hout fazant en de ierse wolfzonde. De meest exclusieve exemplaren zijn voor f 1000 verkocht, wat zeker in die tijd een enorm bedrag was. Dat het kweken van deze vogels heel nauw komt bleek uit het feit dat het verhaal de ronde gaat, dat uit de vaak voor veel geld verkochte bijzondere vogels geen jongen gekomen zijn. Er wordt gezegd dat deze vogels ook aan het celibaat onderworpen waren….